16 Mart 2014 Pazar

insanlarla iç içe olmak, kendini gözlemlemeye götürür.

bilirsiniz, yaşamayı devam ettirmek için bile en az bir kişiye ihtiyaç duyarsınız. Tanrı'nın, biz Allah diyoruz, insanı dünyaya gönderirken iki tane göndermesinin sebebi budur hatta. başka bir şeyle devam ettirileceğini herkes bilir, sen de dahil. bu şeyi de insan yaparsak yani motion, emotion sokarsak bu duruma, farklı bir idea sokarsak - platon da böyle demişti hatta - kontrol edememeye başlarsınız durumu. onu dinlemeye başlarsınız, etkilenirsiniz. ki aşk dediğimiz olgu da etkilenmekten çıkar, hormonları saymazsak ya da mitolojileri bir tarafa atarsak, etkinin önemini anlayabilirsiniz. peki, bunda kendini gözlem nerede?

kendine ait bir fikri olan bir canlı, sizi ipe bile götürür ya da cellada. bana sorarsanız, gözlem burada başlar. size verdikleri sizi belirliyorsa karşıdaki canlının, siz artık kendinize dönmeye - kendinize bakmaya - başlarsınız. ben neredeyim falan da dersiniz hatta sonra. her şey etkilenmede başlıyor, bir şeyin çekim kuvvetinin içine girmekte. bu yüzden iç içe dediğini düşünüyorum Kafka'nın. konumuzla alakası yok ama, cogito ergo sum. tabi, alakası da olabilir, şöyle ki, düşünmeye başladığınızda kendinizi gözlemlersiniz tam anlamıyla, kendi fikirlerinize, benliğinize ya da kendinize ait ne varsa ona eğilirsiniz. bu da sizi bir yerlere götürür.

6 yorum:

  1. ikinci paragrafı anladım ne güzel deeee, ilk paragraf öle mi sahiden ya, illa biri lazım mıı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşam deseydim daha güzel anlaşılacakmış sanırım :)
      iki kişi olunca yaşadığını anlıyorsun, üçüncü kişi de katılıyor ya buna. 'sing of three' diye bölüm de var hatta. oradaki gibi bir üçüncü için, birisi daha lazım elbette. :)

      Sil
  2. Insanlarla ic ice olmak yalnizlastiriyor ve bu yalnizlasma da bireyin farkindaliklarini arttiriyor bu da kisisel gelisim acisindan gerekli.guzel bir yazi:)sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tam da dediğin gibi oluyor..
      teşekkürler. :)

      Sil
  3. merebaaaa. ilk blog yazımda sizi de tanıtcam zaten. aklımdasınız kii :) biraz tanısınlar ama siziii :)

    YanıtlaSil